Dieta a tarczyca

Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Jednak nadal kojarzone jest z ogromną ilością wyrzeczeń i restrykcji. Słowo dieta jest kojarzone bardziej w zestawieniu „dieta cud” czy dieta odchudzająca niż zdrowa dieta. A dieta to po prostu sposób odżywiania. Codzienny sposób odżywiania powinien być zbilansowany, powinien zawierać odpowiednią ilość wartości odżywczych i witamin.

Obecnie jest dostępnych wiele poradników prowadzonych w formie blogów, z których można korzystać, jeśli potrzebna jest inspiracja do tworzenia zdrowych potraw. Kiedy jednak nie ma czasu na zadbanie o prawidłową dietę, warto wprowadzić do codziennej diety, suplementy i witaminy.

Tyrozyna a niedoczynność tarczycy
Tyrozyna jest ważnym aminokwasem odpowiedzialnym za funkcjonowanie tarczycy oraz przysadki mózgowej. Brak tyrozyny powoduje uczucie zmęczenia i wyczerpania, a także ogólnego osłabienia, co jest objawem niedoczynności tarczycy. Zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy leczy się poprzez podawanie indywidualnie dobranej dawki preparatów zawierających tyroksynę, nazywane leczeniem substytucyjnym. Leczenie chorób tarczycy zwykle jest długotrwałe i dożywotne. Wspomaganiem leczenia jest również odpowiedni sposób odżywiania. Tyrozyna dostępna jest pod adresem https://evita.sklep.pl/pl/l-tyrozyna-500mg-100-kapsulek.html

Codzienna dobra dieta
Odpowiednio ułożona dieta dostarczy choremu na niedoczynność tarczycy organizmowi odpowiednią ilość składników do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku niedoczynności tarczycy ważne jest, aby dieta zawierała białka, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz dobre tłuszcze. W przypadku chorób tarczycy układaniem odpowiedniego planu żywieniowego powinien zajmować się specjalista. Warto zwrócić się do dietetyka, aby indywidualnie ułożył dietę do potrzeb chorego. Po konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem można również stosować dodatkowo suplementy zawierające cynk i selen.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *