Kwas pangamowy – witamina B15

Organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu glukonowego, to mało znana witamina B15, występująca pod inną nazwą kwas pangamowy.

Czym jest witamina B15
Kwas pangamowy, został wyizolowany w roku 1951 przez Ernesta Krebsta i został roboczo nazwany właśnie witaminą B15, chociaż właściwie witaminą nie jest. Jest to związek chemiczny, który bierze udział w reakcjach biochemicznych w organizmie człowieka. Długotrwałe zażywanie tej witaminy powoduje znaczne wzmocnienie organów wewnętrznych, poprawę sprawności fizycznej i psychicznej, a także zwiększa koncentrację i pamięć.

Najlepszym przykładem dobrego wpływu kwasu pangamowego na organizm ludzki, były prowadzone w Związku Radzieckim w latach 60 dwudziestego wieku, szeroko zakrojone badania kliniczne nad wpływem witaminy B15 na sportowców. Zaobserwowano wówczas, że kwas pangamowy przeciwdziała gromadzeniu się w mięśniach kwasu mlekowego powodującego zakwasy po intensywnych treningach co pozwala na szybszą regenerację tkanek.

Właściwości kwasu pangamowego
Witamina B15 nasila produkcję żółci oraz pełni rolę niejako odtruwacza organizmu, ponieważ jej działanie przyspiesza wydalanie toksyn węglowodorowych, sterydowych a także metali ciężkich. Ma właściwości łagodzące drgawki, dlatego można ją stosować w chorobach którym współtowarzyszy drżenie mięśni jak padaczka czy choroba Parkinsona.

Korzyści ze stosowania kwasu pangamowego są bardzo znaczne. Przy długotrwałym stosowaniu, można zauważyć wyraźne wzmocnienie organizmu, następuje poprawa krążenia sercowo-naczyniowego, poprawia się kondycja mózgu. Zalecana jest również w terapi demencji starczej, autyzmu i miażdżycy. Witamina B15 dostępna jest tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *